Doslo k chybe v kodovani.

Tinga Chiapaneca (vepřové s ovocem a zeleninou z Chiapas)

suroviny
maso vepřové  1  kg  krkovičky
špek  100  g  
cibule  4  ks  
česnek  8  stroužek  
dobromysl-oregano  1  lžička  
majoránka  1  lžička  
tymián  1  lžička  
kmín drcený  1  lžička  
nové koření  3  zrnko  
rajský protlak  125  g  
sůl    -  
chile papričky sušené  8  ks  
voda    -  
hrášek sterilovaný  180  g  
hrušky  2  ks  
avokado  2  ks  
banány  3  ks  
tykev  1  ks  vařená cuketa
fazolové lusky  180  g  
broskve  2  ks  
brambory  3  ks  
olej    -  
avokádové listy  4  ks  
Počet porcí
6


rejstřík
Zelenina
Maso vepřové
Ovoce
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Jak rehydratovat papričky, obr., video
Maso:
Špek nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli na půlky a stroužky česneku polovinu podélně na půlky a zbytek nasekáme na plátky. Vepřovou krkovici nakrájíme na proužky a po částech na rozpáleném vysmahlém špeku prudce opečeme. Opečené kousky dáváme do zapékací misky. Při poslední várce masa přidáme všechnu cibuli, půlky česneku, vše opečeme a dáme do misky. Přidáme koření, sůl, protlak nebo rajskou šťávu - ne kečup!, rehydratované chile papričky (viz heslo), trošku podlijeme a přikryté dáme péci. Podléváme vodou z papriček.
Papričky:
Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, asi 0,3 l a odstavíme, papričky zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout nebo se spálit. Opečené hážeme rovnou do horké vody (ne vařící!), zatěžkáme talířkem aby byly potopeny, přikryjeme a necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme z vody, kterou použijeme na podlévání masa, podélně je na jedné straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou dužninu přidáme do mísy k masu.
Přílohy:
Mimo brambor bychom měli mít alespoň tři ze zeleninových a ovocných příloh. Oloupané a na stejné díly nakrájené brambory vaříme jen asi 10 až 15 minut, pak je zcedíme a necháme chvilku ovětrat. Mezitím si připravíme na plátky nakrájené a citronem pokapané avokado, ohřejeme další přílohy (hrušky nebo broskve kompotované a studené), na oleji opečeme půlky banánů. Brambory opékáme po částech, aby se lépe opekly a do poslední várky přidáme plátky česneku.
Na talíř dáme bramboy s česnekem a maso s cibulí a se šťávou a poklademe plátky ovoce a zeleniny.   

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |