Doslo k chybe v kodovani.

Tortillas de Harina (moučné tortily, obr., video), Hueiltexcalli

suroviny
mouka hladká  2  hrnky  
sůl    -  
sádlo  50  g  
voda  0.5  hrnku  vlažné
Počet porcí
6


rejstřík
Tortily - Tortillas
Enchiladas
Příkrmy z mouky
odkaz na recept
 není
Mouku smícháme na válu se solí, přidáme kousky sádla a za postupného přilévání vody tvoříme pevné těsto, které důkladně prohněteme, až je hladké a začnou se objevovat bublinky. V tomto stadiu můžeme povrch těsta namastit, neprodyšně zabalit a uchovat v chladničce před použitím až 24 hod. Těsto by mělo mít před opětovným zpracováním pokojovou teplotu. Těsto rozdělíme na 12 dílů a na lehce pomoučněném vále rozválíme tenké placky - tortily. Pečeme je na comalu (xamach), rozpálené suché plotýnce jako kukuřičné tortily, nebo je můžeme smažit po obou stranách ve vrstvě oleje.
Místo jednoho hrnku hladké mouky můžeme přidat hrnek jemné prosáté kukuřičné mouky, ale moc kukuřičné chuti to nepřidá, a kukuřičným tortilám se to nemůže rovnat.
Moučné tortilly se většinou dělají větší než kukuřičné, velkým moučným tortillám se říká Hueiltexcalli.
Místo moučných tortil můžeme použít t.zv. arabský chléb, moučné placky, které jsou dnes již na krámě.

Na video přípravy moučných tortill se podívejte zde a příprava opravdu velkých moučných tortill hueiltexcalli ve státu Sonora je tady.  



<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |