Doslo k chybe v kodovani.

Ensalada Cesar (salát podle Cesara Cardiniho, obr.)

suroviny
česnek  5  stroužek  
sardelky  1  plechovka  
žloutky  3  ks  
pepř mletý    -  
sůl    -  
worcester    -  
limonky zelené  3  ks  
olej olivový  1  hrnek  
parmazán  50  g  
bageta  12  ks  plátků
máslo  2  lžíce  
saturejka    -  
tymián    -  
comino    -  drcené (římský kmín)
oregáno    -  
salát římský  2  ks  
Počet porcí
6


rejstřík
Saláty
odkaz na recept
 není
Salát rozebereme, vyloupneme srdíčka, natrháme (nekrájíme nožem!) a upravíme do misek. Můžeme použít i jiné saláty, jako např. ledový nebo hlávkový. Do misky dáme drcený česnek ze čtyř stroužků, sardelky, žloutek a důkladně rozetřeme, přidáme pepř, omáčku worcestershire, šťávu z limónků a promícháme. Potom za neustálého míchání pomalu vléváme olej, až utřeme majonézu, nakonec vmícháme 2 lžíce parmazánu. Salát lehce promícháme s utřenou majonézou, přidáme 2 plátky opečené bagety na porci a posypeme zbylým parmazánem.
Opečené bagetky:
Bagetu nakrájíme na plátky a plátky v mírné troubě vysušíme, vysušené je po obou stranách zlehka potřeme zbylým česnekem. Pak v rozpuštěném másle promícháme oregano, saturejku, tymián a drcené comino a plátky po obou stranách zlehka namažeme a opečeme. Opečené dáme opět do mírné trouby vysušit.
Tajemství receptu není v druhu použitého salátu (je to salát ze zbytků!), ale v přípravě majonézy a opečených bagetek.
Tento recept vytvořil 4. července roku 1924 mexický kuchař a majitel restaurace v Tijuaně Cesar Cardini jako nouzové řešení ze surovin, zbylých v kuchyni. Cesar Cardini se narodil 24. února 1896 v Italii u Lago Maggiore a zemřel 3. listopadu 1956 v Los Angeles, CA, U.S.A.
Na prvním obrázku vpravo je Cesar Cardini při míchání salátu, na druhém obrázku je původní Cesarova restaurace v Tijuaně s chybně napsanou firmou. Cardiniho křestní jméno píšou Mexičani jako Cesar, Caesar by četli jako "kesar".  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |