Doslo k chybe v kodovani.

Zikil Pak (omáčka z opražených tykvových semínek, obr.)

suroviny
tykvová semínka  1  hrnek  syrových
cibule  1  ks  
česnek  1  stroužek  
limonky zelené  2  lžíce  šťávy
olej olivový  80  ml  
sůl    -  
cilantro-nať koriandru  1  svazek  
papričky chipotle  1  lžička  uzené drcené
Počet porcí
4


rejstřík
Omáčky
Salsa
odkaz na recept

Salsa Mocha (očazená omáčka, obr.)
Tykvová semínka opražíme na suché pánvi pod pokličkou asi 2 min., až přestanou skákat a rámusit, a necháme je vychladit.
Cibuli a česnek neloupané opečeme na suchém tálu po všech stranách dohněda, opečené vyjmeme a dáme stranou, pak je oloupeme a s tykvovými semínky, šťávou z limonků a olejem dobře rozmixujeme, osolíme, přidáme drcené uzené chipotle, dochutíme sekaným cilantrem a podáváme jako stolní omáčku.
Tuto omáčku dávají dnes na Yucatánu jen tam, kam moc nepřijdou cizinci, zejména Američani, nejlépe k praženým kůžím Chicharrónes.
Je to původní recept Mayů z Yucatánu, proto se taky nazývá maysky (jeho propracovanější a sofistikovanější variantu můžete nalézt pod názvem "Salsa Mocha"). O souvislosti názvu tohoto receptu a cigarety se můžete dočíst na podstránce "Ranec slov o kuchyních").   


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |