Doslo k chybe v kodovani.

Chirmol (červená omáčka - Guatemala, obr.)

suroviny
rajčata  650  g  
papričky jalapeňo  2  ks  
česnek  2  stroužek  neloupané
cibule  1  ks  oloupaná
sůl    -  
sádlo škvařené  3  -  lžíce
skořice mletá  1  -  špetka, nebo:
anýz  1  -  špetka mletého
tabasco    -  
Počet porcí
6


rejstřík
Omáčky
Salsa
odkaz na recept
 není
Místo čerstvých rajčat můžeme použít konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě a místo čerstvých jalapeňo papriček můžeme použít papričky ve sladkokyselém nálevu, pak je samozřejmě již negrilujeme. Pokud použijeme jiné papričky než jalapeňos, musíme je pod grilem opéct po všech stranách dočerna, aby se daly oloupat, a pálivost nahradíme použitím tekutého tabasca.
Pekáček vyložíme alobalem, dáme do něho rajčata, papriky, česnek a cibuli a dáme pod gril. Grilujeme až naskakují puchýřky a zelenina je měkká, pak vyjmeme. Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky zbavíme stonku a semenníku, česnek oloupeme, cibuli pokrájíme a vše dáme do mixeru. Přidáme sůl a rozmixujeme do hladka. V hluboké pánvi rozpálíme sádlo až kouří a pak tam vložíme celý obsah mixeru najednou, přikryjeme síťkou a smažíme 5 min. za občasného míchání. Pak přidáme koření, dochutíme a zmírníme oheň a ještě 15 až 20 minut za občasného míchání povaříme.
Podáváme teplé nebo studené k masu, tortilám, nebo jako stolní omáčku.
Guatemalský recept z Quiché.  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |