Doslo k chybe v kodovani.

Salsa Mocha (očazená omáčka, obr.)

suroviny
chile guajillo  2  ks  
papričky chipotle  2  ks  s nálevem
ocet  2  lžíce  jablečný
rajčata  1  ks  velké, oloupané
cibule  1  ks  bílá
česnek  4  stroužek  
hřebíček  1  ks  tlučený
sůl    -  
sezamová semínka  1  lžíce  
arašidy  1  lžíce  neslaných pražených
káva  1  lžička  zrnková Capeuleu
oregáno  1  lžička  
canela  1  cm  ruličky skořice
Počet porcí
4


rejstřík
Omáčky
Salsa
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Jak rehydratovat papričky, obr., video
Zikil Pak (omáčka z opražených tykvových semínek, obr.)
Papriky guajillo opečeme na tálu po obou stranách dohněda stranách až voní (pokud je nemáme, použijeme čerstvé kapie, které opečeme po všech stranách, vychladíme a oloupeme - viz "jak oloupat papriky"), prořízneme a odstraníme semenník se semínky. Neloupanou cibuli a česnek opečeme na tálu, pak oloupeme, pokrájíme a dáme do mixeru společně s oloupanými a pokrájenými papričkami chipotle s nálevem a s oloupanými rajčaty, přidáme drcenou mexickou skořici canela a tlučený hřebíček. Na tálu zlehka opečeme oregano a ihned přidáme do mixeru. Osolíme, přidáme pražená sezamová semínka (pokud nejsou, tak si je pod pokličkou na pánvi opražíme) a arašidy, zrnkovou kávu (měla by to být guatemalská Capeuleu nebo alespoň mexická nebo jiná středoamerická, ostatní druhy mají odlišnou chuť), a velkou rychlostí rozmixujeme do hladké omáčky. Můžeme ozdobit buď sekanými arašidy, nebo sekanou papričkou chipotle, nebo sezamovými semínky.
Tento moderní recept vychází z původní mayské omáčky z předkolumbovských dob, která se na Yucatánu dodnes připravuje a jmenuje se Zikil Pak (viz recept).  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |