Doslo k chybe v kodovani.

Pescado Tikin-Xik (grilovaná ryba v marinádě Tikin-Xik, obr.)

suroviny
ryby  2  kg  čerstvých
česnek  3  stroužek  
achiote (annatto)  2  lžíce  mleté
kmín drcený  0.5  lžička  
pomeranč  1  ks  
grapefruit  1  ks  
olej  2  lžíce  
sůl    -  
papričky habanero  2  ks  sušené, drcené
Počet porcí
6


rejstřík
Ryby
Grilovaná jídla
odkaz na recept

Molcajete (omáčka molkachete, obr.), Salsa Casera (domácí omáčka)
Guacamole (pasta z avokáda, obr., video)
Ryby očistíme, hlavy, ploutve a ocasy necháme, otřeme je. Do boků ryb uděláme šikmé zářezy asi 2 cm od sebe. Na Yucatánu to dělají z chňapala (huachinango, red snapper), ale hodí se i mořský vlk, pražma královská, makrela nebo i pstruh.
Připravíme si marinádu Tikin-Xik: v míse smícháme třený česnek, pálivou papriku, kmín, šťávu z pomeranče a grapefruitu, olej, achiote a osolíme.
Marinádu vetřeme do zářezů a ve zbylé marinádě necháme ryby půl dne uležet.
Ryby napíchneme na klacky do tlamy a grilujeme na otevřeném ohni po obou stranách.
Místo pomeranče a grapefruitu můžeme použít šťávu z limonků.
Zajídáme tortillami, nebo bílým pečivem, s omáčkou Molcajete nebo Guacamole.   


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |