Doslo k chybe v kodovani.

Pescado Yucateco (pálivá ryba z Yucatánu, obr.)

suroviny
rybí filátka  1  kg  
limonky zelené  1  ks  šťáva
olej  2  lžíce  
česnek  3  stroužek  
sůl    -  
papričky habanero  2  ks  čerstvé n. sušené
voda  100  ml  
epazote  1  hrst  čerstvé
comino    -  
Počet porcí
4


rejstřík
Ryby
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Jak rehydratovat papričky, obr., video
Očištěná čerstvá filátka naložíme do marinády:
Papriky rozkrojíme, očistíme, zlehka opečeme na sucho na tálu, zalijeme trochou vařící vody a necháme minimálně 30 minut stát, nejsou-li papriky zcela potopeny, zatížíme je třeba hrnkem. Pak papriky drobně nasekáme, vrátíme do nálevu, přidáme drcený česnek, sůl, šťávu z limonku, kmín a promícháme (nebo můžeme rozmixovat). V této marinádě necháme ryby minimálně 3 hodiny.
Pak filátka opečeme na grilu za častého potírání zbylou marinádou, do které jsme přidali olej a důkladně prošlehali. Hotové posypeme sekaným epazote.
Podáváme s tortillami, nebo Pan Tostado con Ajo a stolními omáčkami.
Pokud použijeme mražená filátka, nenakládáme je do marinády, ale posolené a poprášené kmínem dáme na másle péct do pekáče a pečeme, až se vypeče všechna voda. Pak filátka potřeme marinádou a krátce zapečeme. K rybám můžeme do pekáče vložit čtvrtky cibule a půlky česneku.
Při práci s yukatánskými papričkami habanero doporučuji rukavice. Ostatní papričky typu Scotch Bonnet, které jsou pěstované jinde než na Yukatánu, nejsou tak pálivé jako pravé yukatánské habaneros, přesto pozor!  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |