Doslo k chybe v kodovani.

Botam Estación de Varios Colores (guatemalská bašta, obr.)

suroviny
Recept  6  ks  enchiladas
Recept  6  ks  tamales
Recept  6  ks  tacos
Recept  6  ks  rellenitos
klobása papriková  300  g  měkká
jelito  300  g  houskové
salát hlávkový  1  ks  
frijoles refritos  1  hrnku  
sýr balkán  150  g  strouhaného
Recept  1  hrnek  guacamole
Recept  12  ks  cebollitas
Recept  1  hrnek  chirmol
Počet porcí
6


rejstřík
Maso
Fazole
Tacos
Enchiladas
Tamales
odkaz na recept

Enchiladas - základní recept, obr.
Frijoles Refritos, Frijoles Volteados (pečené fazole, obr.)
Tacos (sendviče z tortil, obr., video)
Tamales (plněné kukuřičné listeny, obr., video)
Tortillas (tortilly, obr., video)
Guacamole (pasta z avokáda, obr., video)
Pico de Gallo (guatemalská a mexická omáčka, obr., video), Pico de Gallo Salvadoreño
Chirmol (červená omáčka - Guatemala, obr.)
Rellenito - Mofongo (pečený banán plněný fazolemi)
Cebollitas Chapin (opečené cibulky po guatemalsku)
Xuchito (kukuřičný knedlík)
Tento pokrm je vějířem typických guatemalských běžných a obyčejných jídel, jak se podávají na ulici i na vesnici. Správně se píše botan, jako zatancovat si nebo "jít si skočit", ale Guatemalci to vyslovují i píší jako botam.
Připravíme si jednotlivé části pokrmu podle receptů s těmito jednoduššími variantami:
Enchilada - náplň ze sekané cibule, rajčat a zbylého masa.
Tamal - do kukuřičné náplně vložíme lžíci Chirmol a získáme Chuchito.
Taco - náplň z drobně krájené červené řepy a červené cibulky (tortilla horká, náplň studená), použijeme-li masovou náplň, máme guatemalské Churrasco.
Rellenito - dle receptu.
Klobása - na špalíčky nakrájená a prohřátá nám nahradí Longanizu nebo Chorrizo.
Jelito - ideální je 6 malých jelítek, jinak prejt, nebo černá tlačenka, abychom získali náhradu za Morungu.
Jednotlivé části pokrmu důkladně prohřejeme a klademe na salátové listy na velké talíře. Doplníme horkými pečenými fazolemi dle receptu na Frijoles Refritos, sypanými sýrem, bochánkem Guacamole, opečenými jarními cibulkami dle receptu na Cebollitas a mističkou s omáčkou Chirmol. Podáváme s horkými tortillami a dalšími stolními omáčkami, jako na př. Pico de Gallo.
V Guatemale se mluví jinak než v Mexiku, proto v tomto pokrmu máme Enchilada, Tamal, Taco, Rellenito, Longaniza, Morunga, Frijol, Guacamol, Chirmol. Guatemalský recept z Panajachel.   


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |