Doslo k chybe v kodovani.

Ensalada Ah Tzun Vuj (salátová mísa Cumbuch, celkový recept)

suroviny
salát    -  : viz recepty
Počet porcí
8


rejstřík
Zelenina
Saláty
odkaz na recept

Ensalada Ah Tzun Vuj Colorada (salát Cumbuch červený)
Ensalada Ah Tzun Vuj Verde (salát Cumbuch zelený)
Ensalada Ah Tzun Vuj Negra (salát Cumbuch černý)
Ensalada Ah Tzun Vuj Azul (salát Cumbuch modrý)
Ensalada Ah Tzun Vuj Blanca (salát Cumbuch bílý)
Ensalada Ah Tzun Vuj Dulce (salát Cumbuch sladký, obr.)
Ensalada Ah Tzun Vuj Amarilla (salát Cumbuch zlatý)
Ensalada Ah Tzun Vuj Fresca (salát Cumbuch čerstvý)
Ensalada Ah Tzun Vuj Morena (salát Cumbuch tmavé pleti)
Toto je základní recept na salát Cumbuch, který nabízí rozličné druhy salátových kombinací na jedné míse (Ah Tzun Vuj se čte ´Cumbuch a česky to je doslova krocan-kniha, tak mi dnes říkají mí kamarádi, kteří vědí, že jsem sečtělý krocan).
Principem je, že každá salátová kombinace si zachovává svůj imič (image), pro nějž je na první pohled nápadné barevné rozlišení a způsob přípravy surovin krájením nebo trháním nadrobno: do velikosti mezi fazolí a zrnkem rýže. Ochutnáme-li však několik z nabízených barev, zjistíme, že se jednotlivé složky liší nejen barvou. Pak už nám ale nezbývá, než si dát alespoň lžičku od každého druhu! A tak je právě tento recept postaven.
Od každé barvy je asi 250 g salátu, což je asi 8 porcí po 2 lžících. 8 porcí tak při 9 druzích salátu dělá 18 lžic salátu pro jednu osobu, což je přibližně 280 g.
Připravíme si jednotlivé saláty podle receptů dle barev (na př. "Ensalada Ah Tzun Vuj Azul - modrý", atd.). Jednotlivé saláty aranžujeme na velkou mísu v pruzích (na obdélníkovou mísu), nebo v dortových dílech (na kruhovou mísu). Přes každý salát položíme tolik snítek čerstvých bylinek nebo květů, kolik předpokládáme hostů. Pro větší počet hostů bylinky a květy nasekáme na špalíčky nebo proužky.
Tento salát je vhodný zejména pro t.zv. švédský stůl, kde si každý vezme ty druhy salátu, na které má chuť.
Je to konvolut těchto salátů:
1) Amarillo - zlatý,
2) Azul - modrý,
3) Blanco - bílý,
4) Colorado - červený,
5) Dulce - sladký,
6) Fresco - čerstvý,
7) Moreno - tmavé pleti,
8) Negro - černý,
9) Verde - zelený.
Samozřejmě, že můžeme připravit jen některé druhy salátu, nemusíme vždy připravovat všech devět druhů, záleží na chuti a dostatku surovin. Naopak, můžeme si vymyslet další druhy zajímavých variací a zpestřit jimi naši tabuli pro naše hosty.
A proč právě devět druhů salátu? Salát jako zelenina vyrůstá zpod země, tedy dle pojetí mexických Indiánů z nitra země, které oni nazývali Bolon-ti-ku, neboli "Říše Devíti Bohů Podsvětí".   

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |