Doslo k chybe v kodovani.

Chile Verde (zelené papriky)

suroviny
maso hovězí  600  g  pero n. plec
maso vepřové  600  g  krkovička n. plec
sádlo  5  lžíce  
paprika zelená velká  1  ks  neloupaná
česnek  5  stroužek  oloupaný
paprika zelená špičatá  1  kg  oloupaných
petrželka - nať  4  lžíce  sekané
cilantro-nať koriandru  4  lžíce  sekané
cukr třtinový (casonada)  1  lžíce  
hřebíček  2  ks  tlučený
kmín drcený  2  lžička  
limonky zelené  3  ks  šťáva
vývar    -  
sůl    -  
víno bílé  100  ml  
miltomate  500  g  
Počet porcí
10


rejstřík
Zelenina
Kotlík
Maso
odkaz na recept
 není
Maso očistíme a nakrájíme na kostičky o straně asi 3 cm. Na rozpáleném sádle, nejlépe kachním, osmahneme maso po všech stranách dohněda tak, že ho opékáme vždy asi čtvrtinu až pětinu z celkového množství. Maso vyjímáme podběračkou, aby nám okapalo do pánve a dáme stranou na mísu.
Na zbylém tuku opečeme očištěnou a nahrubo sekanou neloupanou papriku se sekaným česnekem doměkka. Je-li třeba, přidáme trochu sádla. Do pánve k paprice s česnekem přidáme pak nahrubo sekané oloupané papriky, očištěné, horkou vodou opláchnuté a nakrájené miltomate (physalis, také se jim říká tomatillos), sekanou petrželku (hladkou!!, kadeřavá nemá sílu!) a cilantro, cukr, hřebíček, kmín, šťávu z limonků, vývar, víno a přivedeme k varu. Zamícháme a přidáme maso i se šťávou, kterou pustilo, přikryjeme a na mírném ohni dusíme 2 hodiny, občas zamícháme. Potom odkryjeme a necháme omáčku vyvařit na žádanou hustotu.
Dosolíme, dochutíme a podáváme na stole jako jídlo z jednoho hmce.
Pokud nemáme po ruce tortily nebo opékané fazole, zajídáme chlebem.
V Mexiku se tento pokrm připravuje z tomatillos. Naše zelená nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin, proto pokud nemáme tomatillos, tak je raději nahradíme zeleným angreštem, nebo zelenými paprikami. Pravá tomatillos - miltomate (physalis) se ale u nás už dostanou.  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |