Doslo k chybe v kodovani.

Champurrado Moctezuma (Montezumova čokoláda), Chocolate, Tejate, obr.

suroviny
máslo  1  lžíce  
chile parika pálivá mletá    -  
sůl    -  
vanilka  0.5  ks  
jamajský pepř-nové koř. ml.    -  
med  2  lžíce  
cukr třtinový (casonada)  2  lžíce  
canela    -  mexická skořice
čokoláda hořká  45  g  70%
mléko  400  ml  
vejce  1  ks  žloutek
Počet porcí
2


rejstřík
Nápoje
odkaz na recept
 není
V kastrůlku na mírném ohni rozpustíme v másle mexickou nebo hořkou čokoládu 70%, chile - mělo by to být uzené Red Savina Habanero, dřeň vanilky a cukr, odstavíme, zalijeme mlékem, přidáme ostatní přísady, zejména doporučuji dodržet přidání mexické skořice canely, ne běžné skořice (je úplně jinak aromatická), promícháme a znovu uvedeme do varu na plotýnce nebo ve vodní lázni. Promícháme a těsně pod bodem varu bohatě našleháme. Do poháru přidáme celý žloutek, můžeme dát i 40 ml xanathu, což je nesladký mexický vanilkový likér. Mexičané přidávají ještě kukuřičnou instantní mouku masu harinu, kterou v mléce s vodou povaří.
Motecuhzoma II. Xocoyotzin, řečený Moctezuma, byl mexický aztécký panovník, který se vzdal dobyvateli Hernandu Cortésovi. O Motecuhzomovi se tradovalo, že za den vypil tohoto svého oblíbeného nápoje několik desítek pohárů, tedy víc, než je Angličan zvyklý vypít čaje.

Recept na Tejate, čokoládový nápoj připravený z kakaka, kukuřičné mouky, mamey a ochucený květy poyomatli (Rosita de Cacao), podávaný dobře vychlazený a populární ve Oaxace, je zde.  



<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |