Doslo k chybe v kodovani.

Anafre Chiapaneco, Xamach, Comal, (mayský tál, obr.)

suroviny
lůj    -  
maso hovězí  2  ks  plátky svíčkové
maso vepřové  2  ks  plátky z kýty
maso drůbeží  2  ks  plátky z prsou
slanina  4  ks  plátky masité, nebo
bůček uzený  4  ks  plátky
žampiony  100  g  nebo hlíva ústřič
paprika pálivá čerstvá  2  ks  oloupané
rajčata  2  ks  
cibule  1  ks  
sýr balkán  100  g  
sůl    -  
česnek  4  stroužek  neloupané
ananas  0.5  ks  čerstvý
klobása  2  ks  chorizo
Počet porcí
2


rejstřík
Minutky
Zelenina
Maso
Houby
Sýry
odkaz na recept

Carne en Parrilla de Zací (grilované maso od studny v Valladolidu, obr.)
Pico de Gallo (guatemalská a mexická omáčka, obr., video), Pico de Gallo Salvadoreño
Salsa Verde (zelená omáčka, obr.)
Salsa Crema de Queso (sýrová omáčka guatemalská, obr.)
Tato specialita z Chiapas se připravuje přímo na stole na zvláštním malém "koksáku". Do staré plechovky je z plechu jiné plechovky zabudován rošt, na něm žhne dřevěné uhlí, přes plechovku je položen silnější kulatý ocelový plech, který se pomastí lojem a nakladou se tenké plátky naloženého masa, podélně rozříznutá klobása chorizo, proužky oloupané papriky, neloupané stroužky česneku, půlky rajčat, silnější plátky cibule, plátky hub, špalíčky sýra (o průřezu asi 2x2 cm). Peče si již každý sám.
V závěru opečeme dílky z ananasu, který vše chuťově završí.
Pokrm je samozřejmě doplněn různými stolními omáčkami, tortilami, guacamole a opečenými fazolemi.
Stolní koksák můžeme nahradit elektrickou stolní pečící plotnou.
Comal (nahuacky) neboli xamach (maysky, čti šamač) bylo kuchyňské zařízení starých Mayů. Tvořila je kamenná nebo keramická deska, položená přes tři větší šutry - kameny, pod níž se topilo dřívím. Na ní se peklo všechno, od tortil přes zeleninu po maso.
A už se comal prodává i u nás!!! Viděl jsem ho v prodejně Datart v Centru Chodov, mají tam čtvercový i obdélníkový, oba s kamenem. Obdélníkový stojí asi 2500,- Kč, čtvercový je dražší, která firma to vyrábí jsem zapomněl. Lze na něm i zapékat shora raclette.
A jak potom kámen umejt? Nechat ho vychladnout, pak pocamrat všude octem, nechat chvíli odpočinout, a pak to jde snadno papírovou utěrkou setřít dočista do čista!
Na prvním obrázku je stolní koksák anafre v restauraci v Chiapas, na dalších obrázcích už připravuji jídlo na comalu doma.  












<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |