Doslo k chybe v kodovani.

Chistara, Longaniza (klobáska, obr.)

suroviny
maso vepřové  300  g  plece
maso vepřové  200  g  bůčku
dobromysl-oregano    -  
maso uzené  100  g  pro longanizu
sádlo  100  g  vepřové syrové
ocet vinný bílý  75  ml  
zázvor mletý    -  
sůl  1  lžička  
muškátový oříšek    -  strouhaný
canela    -  mexická skořice
paprika mletá sladká  2  lžíce  
chilipulver, chili powder  2  lžička  
hřebíček    -  
koriandr semínka    -  
pepř černý    -  
česnek  1  stroužek  velký, drcený
chile  2  ks  de árbol
maso uzené  50  g  pro chistaru
Počet porcí
4


rejstřík
odkaz na recept
 není
Mexické klobásky nejsou uzené ani vařené, jsou syrové, proto se musí před podáváním tepelně zpracovat.
Chistara:
Maso se sádlem jemně umeleme. Všechno suché koření dohromady umeleme nebo utlučeme, s drceným česnekem, octem a solí přidáme k masu a důkladně promícháme a našleháme. Hmotu ve velké pánvi zlehka opečeme, jen aby se trochu prolomily chutě, a dáme přikryté folií ve skleněné nebo keramické míse do chladničky macerovat na 4 až 5 dní. Hmotu není třeba plnit do střívek, protože tato klobáska se neudí, a pokud by byla ve střívku, tak mexický způsob přípravy je střívko z klobásky stáhnout, podélně ji rozříznout a pak ji na pánvi opéct po všech stranách. Proto z hmoty vytvarujeme silnější a kratší klobásky, které dáme do lednice pro bližší použití, nebo do mrazáku na doby vzdálenější.
Longaniza:
Zachováme suroviny i postup, jen uzené maso buď nasekáme na menší kousky nebo umeleme zvlášť větší šablonou (s většími otvory), a navíc přidáme drcenou papričku chile de árbol, aby longaniza trochu pálila. Klobásky vytvarujeme tenké a delším jsou hrbolaté kousky uzeného.
Vydá na 2 klobásky na porci. Chistara je na obrázku uprostřed, Longaniza vpravo.  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |