Ananas omyjeme, okrájíme, vyřízneme střed a nakrájíme na kousky, které dáme do velké nádoby a zalijeme 2 litry vody, přidáme třtinový cukr, mexickou skořici canela a hřebíček, dobře zamícháme, přikryjeme a necháme stát v teplotě mexického pokoje (alespoň 26°C) 48 hodin. Pak tekutinu – tepache – zcedíme do velkého džbánu a přidáme další 1 litr vody. Zde si můžeme udělat variantu: nezcedíme, ale přidáme 1 litr živého piva (od pípy, když přidáme tmavé pivo, získáme Tepache Maduro) a přikryté necháme stát dalších 12 hodin. Teprve pak zcedíme, necháme vychladit. Podáváme na ledu.
Zcezené a okapané kousky ananasu můžeme použít do ovocného salátu, nebo jako přílohu k masu či rybě.
|