Doslo k chybe v kodovani.

Carne en Parrilla de Zací (grilované maso od studny v Valladolidu, obr.)

suroviny
maso hovězí  800  g  svíčkové
limonky zelené  3  ks  
sůl    -  mořská
cibulka mladá  2  ks  
česnek  4  stroužek  neloupané
rajčata  2  ks  
sýr  400  g  na grilování
papričky habanero  2  ks  čerstvé
anýz  1  lžička  
avokádové listy  4  ks  
Počet porcí
4


rejstřík
Grilovaná jídla
Maso hovězí
odkaz na recept

Salsa Xni Pek (pálivá yukatánská omáčka Xni pek, obr.)
Frijoles Refritos, Frijoles Volteados (pečené fazole, obr.)
Tortillas (tortilly, obr., video)
Guacamole (pasta z avokáda, obr., video)
Svíčkovou nakrájíme napříč šikmo na plátky silné asi 1 cm o váze cca 200 g, hranou dlaně mírně naklepeme, pokapeme šťávou z limetky a dobře promneme. Pak každý plátek po obou stranách posolíme mořskou solí a dáme zaležet.
Mezitím si na tálu opečeme půlky očištěné habanero papričky, podélně rozpůlenou jarní cibulku, neloupané česneky a půlky rajčat napříč a opečeme je po všech stranách až naskakují pupínky. Na tálu opečeme také zlehka avokádové listy, pokud je nemáme, opečeme krátce semínka anýzu a opečené rozdrtíme v hmoždíři, mají podobnou chuť i vůni jako avokádové listy.
Na tálu nebo grilu (nejlépe na dřevěném uhlí) opečeme plátky svíčkové, a opatrně také čtyři cihličky sýra (nejlepší je čerstvý balkánský z cihly, ne z igelitu!) a hned dáváme na vyhřáté talíře i se zeleninou. Nemáme-li avokádové listy, plátky masa ochutíme drceným opečeným anýzem.
Podáváme s horkými tortilami, opečenými fazolemi Frijoles Refritos, omáčkou Guacamole a když ještě přidáme Salsa Xnipec, tak jsme rovnýma nohama v Valladolidu (čti "Bajadolidu").
Jako variantu můžeme plátky masa pokapané limonkem ještě potřít místní kořalkou Carabanchel nebo také Xtabentún, pak nemusíme přidávat avokádové listy nebo anýz.
Tento pokrm je variací na tradiční mayský způsob přípravy jídla na plotně xamach, nahuacky comal.
Recept z Valladolidu na Yucatánu.
Na druhém obrázku je na talíři jiné jídlo, je to Mole Rojo, ale vedle je malý kopeček omáčky, a to je Salsa Xnipec!  








<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |