Doslo k chybe v kodovani.

Pupusas (plněné kukuřičné placky, obr., video), Salsa Chismol

suroviny
Pokrm    -  
masa harina  2  hrnek  
voda  1  hrnek  teplá
náplň  1  hrnek  dle receptu
Salsa    -  Chismol
cibule  1  ks  velká
paprika zelená špičatá  2  ks  
rajčata  2  ks  
limonky zelené  1  ks  šťáva
ocet vinný bílý    -  
sůl    -  mořská
koření    -  honduraské
Počet porcí
4


rejstřík
Tortily - Tortillas
odkaz na recept

Nachos de Chicharrón (chuťovky z vepřových kůží, obr.)
Salsa de Chile Rojo (omáčka z čevených paprik, obr.)
Salsa Jitomate (červená omáčka jitomate, obr.)
Frijoles Refritos, Frijoles Volteados (pečené fazole, obr.)
Pupusas:
Ve velké míse smícháme masu harinu s vodou a dobře uhněteme, případně přidáme trochu vody. Těsto by se při stisknutí nemělo na okrajích trhat. Přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout.
Pak z těsta vyválíme váleček, který rozdělíme na 8 stejných dílů a z každého dílu utvoříme kuličku. Z kulička uplácáme tlustší tortillu, do středu dáme náplň, okraje přes ni přehneme, zmáčkneme na placku a uplácáme pupusu. Suroviny pro náplně nejsou v rozpisu, je nutno s tím při přípravě počítat!
Pupusas dáváme na suchý tál a pečeme je po každé straně asi 1 až 2 minuty, až jsou zlehka opečené a naskakují jim puchýřky. Hotové dáváme do přeložené utěrky v košíku, aby se uchovaly teplé.

Podáváme s honduraskou Salsou Chismol a aromatickými květy loroco. Loroco (Fernaldia pandurata) je na obrázku vpravo dole.

Náplně:
Suroviny pro náplně nejsou v rozpisu, je nutno s tím při přípravě počítat!
Pupusas de Queso, sýrová náplň ze sýra balkán, mozzarella, pařený ovčí nebo strouhaný čedar. Můžeme přidat sekané čerstvé chile nebo nakládané serrano.
Pupusas de Chicharrones, náplň ze smažené sekané vepřové kůže s trochou červené salsy. Můžeme nahradit rozpuštěnou slaninou s trochou rajčatové omáčky.
Pupusas de Frijoles Refritos, náplň z pečených fazolí frijoles refritos.
Pupusas Revueltas, míchaná náplň z chicharrones, sýra a fazolí.
Pupusas de Queso y Loroco, náplň ze sýra a tropického květu Loroco.

Salsa Chismol:
Cibule, papriky a rajčata nakrájíme na kostičky, zalijeme šťávou z limónku, přidáme trochu octa a honduraské koření (směs sušeného česneku, cibule, oregana a černého pepře), osolíme, promícháme a dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Na video jak se pupusas dělají se můžete podívat tady a tady, a přimašťujou si to trochu olejem.

Pupusas je příprava tortill typická pro Guatemalu, Honduras, Salvador a Nicaraguu.
  

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |