Doslo k chybe v kodovani.

Atole (kukuřičný nápoj)

suroviny
zacan (čerstvé těsto na tortilly)    hrnek  
cukr třtinový (casonada)  4  lžíce  
voda  6  hrnek  horká
Počet porcí
6


rejstřík
Dezerty
Nápoje
odkaz na recept
 není
Postup: V hrnci dobře rozmícháme těsto nebo masu harinu s horkou oslazenou vodou. Rozmíchané přivedeme k varu a mírně povaříme až je dobře provařeno a husté jako omáčka. Podává se horké nebo vychlazené. Atole je možné všelijak ochutit, např. skořicí, vanilkou, rozmixovanými mandlemi, rozinkami, strouhanou kůrou z limonku, sýrem, pálivou habanero chile, ananasem, jahodami a pod. Atole je maysky obecně chocosaca, totonquiauhtulli je horké husté atole, nacuatolli je atole s medem, chile cuahalli je atole s medem a žlutými chile de árbol, guanexatolli je husté atole z bílé kukuřice se sanytrem, chileatole je atole ze sladké kukuřice s kousky sýra a vepřového nebo kuřecího masa, osolené a okořeněné pálivým chile. Ve Oaxace dělají z čerstvé mléčné kukuřice chinequatole, což je vlastně mole v atole s celými opečenými kukuřičnými zrny. Podobný nápoj je pinole, více v ranci nápojů   

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |