Doslo k chybe v kodovani.

Cecina de Yecapixtla (mexická prostěradla, video)

suroviny
maso hovězí  4800  g  cecina
Počet porcí
24


rejstřík
Maso hovězí
Grilovaná jídla
odkaz na recept
 není
Cecina de Yecapixtla Mexická prostěradla video Tohle vlastně není recept, je to jen malé vysvětlení jedné mexické gastronomické rarity. Kdo projel Střední Amerikou, tak se určitě na trzích setkal s velkými kusy hovězího masa, které tam v masných stáncích na šňůrách visí ve velkých tenkých plátech jako prostěradla po velkém prádle. A ať je to v Mexiku, nebo v Guatemale či Hondurasu, všude je maso čisté, čerstvé a mouchy snad letěly někam na výlet nebo na hody do řeťězce, a to jsou tedy hodně daleko. Tahle mexická prostěradla, jak jim říkám, pak kupují Indiánky, když mají peněz nazbyt a chystají hostinu, i stánkaři, co na své pojízdné pánvi připravují na ulici tacos a jiné lahůdky. Ve státě Morelos však příprava prostěradel dosáhla takového stupně dokonalosti a uznání, že někteří řezníci z města Yecapixtla dostali dokonce certifikát k dovozu tohoto masa do U.S.A. A co to vlastně je a jak se to připravuje viz video
zde
Maso se nakrájí na tenké pláty, ty se nasolí, nechají zaležet, pak se rozprostřou na dlouhé dřevěné stoly, na tom prudkém slunci (při 40°C ve stínu!) se nechají 30 minut sušit, pak se otočí a suší se dalších 20 minut po druhé straně, pak se složí jako harmonika a mohou se prodávat. Vyrábějí to specielní řezníci, kteří to umějí nařezat a vědí jak osolit, říká se jim Salador, česky "ten, co solí". Tímhle výrobním procesem maso zavadne a změní barvu do tmavě karmínové, získá na chuti a stane se z něho Cecina, což v mexické španělštině znamená něco mezi sušeným a uzeným. Jednoduše Cecina.   

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |