Doslo k chybe v kodovani.

Chilmole - Recado Negro (černé mole, obr.)

suroviny
chile  250  g  de Árbol sušené
chile  250  g  ancho sušené
achiote (annatto)  30  ml  
hřebíček  5  ks  
nové koření celé  8  zrnko  
pepř černý  1  lžíce  
comino  0.5  lžička  
sůl  1  lžička  hrubá mořská
oregáno  1  lžíce  
česnek  10  stroužek  neloupaný, opečený
ocet vinný bílý  1  lžička  
Počet porcí
6


rejstřík
Omáčky
odkaz na recept
 není
Chilmole - Recado Negro Je to pramáti všech omáček mole, obyvatelé Střední Ameriky ji připravovali pravděpodobně dříve než tisíc let před naším letopočtem. Při její přípravě (opékání chile) je nutná opatrnost a nedoporučuje se připravovat v místnostech. Proces hoření chile vytváří štiplavý kouř tak intenzivní, že to způsobuje dušení, kýchání a pálení v očích, proto byla příprava Chilmole v hranicích města Mérida zakázána.
Příprava:
KROK 1: Opalte chile nad dřevěným uhlím nebo plynovým hořákem. Větší anchos jednoduše položte přímo na rošt, menší chile de árbol dejte do grilovacího koše. Buďte opatrní: chiles obsahují hodně přírodních olejů a mohou do ohně prskat. Vyjměte chile, dokud stále zůstává trochu barevného masa a ponořte je hrnce s trochou vody. Podobně postupujte, dokud nejsou všechny chile opečené.
KROK 2: Přeceďte spálené chile přes cedník vyložený jemnou látkou. Vraťte popelovou drť z chile do hrnce s čistou vodou. Opakujte. Drť z chile dejte do misky a přidejte asi 1/2 šálku (125 ml) černé vody z posledního cezení.
KROK 3: Do mlýnku na koření nebo mlýnku na kávu, přizpůsobenému k tomuto účelu dejte sedm ingrediencí (achiote, hřebíček, nové koření, černý pepř, kmín, sůl, oregano) a semelte na jemný prášek. Přesijte prášek přes jemné síto a hrubou složku ze síta znovu semelte. Vyhoďtě všechny zbývající tvrdé částice.
KROK 4: Drť z chile s vodou, směs koření, vyloupaný černý česnek a ocet dejte do mixeru a důkladně rozmixujte. Směs dejte do kusu jemné látky a vymačkejte všechnu tekutinu. Ze směsi vytvořte kouli a pečlivě ji zabalte do plastické folie. Uschovejte v ledničce, kde vydrží po dobu až jednoho roku. Používá se jako ostatní omáčky mole k různým masům, suroviny pro přípravu se nahradit nedají.
Yucatecký recept.  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |