Doslo k chybe v kodovani.

Chocolomo (yukatánská bašta z různého masa)

suroviny
maso hovězí  1000  g  pupek, vysoký hřbet
játra  250  g  vepřová
maso vepřové  500  g  ledvinek
oregáno  8  snítka  čerstvé
voda  4  l  
maso vepřové  1  ks  mozek
srdce hovězí  250  g  
olej  6  lžíce  
pepř černý  1  lžička  hrubě drcený
máta  1  svazek  čerstvé
maso hovězí  250  g  hrudí
cibule  4  ks  neloupané opečené
cilantro-nať koriandru  3  svazek  
kosti hovězí  500  g  
ředkvičky  2  svazek  
comino  0.5  lžička  
česnek  2  hlava  neloupané pečené
grapefruit  2  ks  
sůl  1  špetka  hrubá mořská
pomeranč  1  ks  
rajčata  10  ks  
papričky habanero  10  ks  celé
cibulka zelená  500  g  
Počet porcí
1


rejstřík
Maso
Kotlík
Polévky masové
odkaz na recept
 není
Počet porcí nepočítaně, pro větší společnost.
Příprava:
El caldo (vývar) - Maso a vnitřnosti mimo mozku nakrájíme na kousky a dáme vařit do velkého hrnce s vroucí vodou, přidáme kosti, celý mozek a osolíme. Mezitím si nasucho opečeme celé hlavy česneku, neloupané cibule, rajčata a papričky habanero - POZOR při jejich pečení!! Je nutné otevřít všechna okna a pustit ventilátory!!! Opečený česnek a dvě cibule oloupeme a přidáme i s kořením do vývaru. Zkontrolujeme mozek a když už je měkký, vyjmeme ho, dáme na teplé místo a vývar dáme mírně táhnout. Nakonec přidáme hrubě sekané oregano, mátu, jeden svazek cilantra a necháme přejít var. Před podáváním do vývaru přidáme nakrájený mozek aby se ohřál, pak vývar zcedíme a dochutíme.
Podáváme zvlášť maso i s vnitřnostmi na míse a vývar v terině. Obojí by mělo být horké.
El salpicón (pikantní přílohy):
Salsa de los rábanos (salsa z ředkviček) - Ředkvičky a jednu cibuli nasekáme najemno, smícháme s jedním svazkem sekaného cilantra, přidáme šťávu z grapefruitů a pomeranče, osolíme a promícháme.
Chiltomate - Opečená rajčata a jednu cibuli oloupeme a spolu s pěti opečenými papričkami habanero a jedním svazkem cilantra nasekáme, osolíme a vše promícháme.
Salsa de cebollitas cambray - Zelenou (jarní) cibulku očistíme, pomastíme olejem a pečeme na grilu. Opečenou nasekáme se zbylými opečenými papričkami habanero najemno a v molcajete nebo v míse se solí utřeme. Místo čerstvého habanera můžeme použít i celé sušené habanero nasucho opečené.
Jak podáváme: Maso s kořením a rozvařenou zeleninou je servírováno na horké míse, horký vývar v terině. Salsy jsou na stole připraveny v samostatných miskách jako Salpicón k ochucení masa. Jako přílohu je v ošatce možné podávat měkké vláčné horké kukuřičné tortilly nebo pan tostado con ajo, což jsou topinky z bílého chleba potřené česnekem a máslem. Každý má svůj talíř, na který si vybírá maso, koření si salsami, a má svou misku s vývarem, kterým může jídlo zapíjet.
Recept z Quintana Roo.   

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |