Doslo k chybe v kodovani.

Extracto de Vanilla (vanilkový extrakt)

suroviny
rum  250  ml  bílý
vanilkový lusk  8  ks  
Počet porcí
1


rejstřík
Marináda
Zálivka
odkaz na recept
 není
Pomůcky: Připravíme si vypařenou, dobře uzavíratelnou láhev z hnědého nebo zeleného skla a ne úplně ostrý nůž.
Vanilka: Vanilkové lusky by měly být čerstvé, měkké a ohebné, z tvrdých vyschlých lusků extrakt nedělejte. Pokud byly lusky vakuově baleny, rozbalíme je a necháme několik dní vydýchat a vzpamatovat ve vlhčím prostředí, nejlépe přikryté v hrnci v kuchyni. Lusky před použitím očistíme čistým hadříkem. Na extrakt nepoužívejte čistý líh, nejlepší výsledky se docilují s alkoholem kolem 35-38%.
Postup: Vanilkové lusky překrojíme na poloviny a podélně rozřízneme. Nožem ze slupek stáhneme dužinu i se semínky, říká se tomu kaviár, a dáme do láhve. Ostrým nožem by nám to šlo hůře. Slupky lusků pokrájíme na kratší kousky a dáme do láhve. Do láhve vlijeme vybraný alkohol, dobře uzavřeme a protřepeme. 1. týden pilně třepeme lahví často. 2. až 4. týden třepeme lahví několikrát za týden. 5. týden již máme vanilkový extrakt, který můžeme použít, ale není ještě hotov, protože nemá potřebnou sílu a kvalitu! Pokud ho použijeme, množství těch pár kapek ale alkoholem zas do láhve doplníme. Během dalších 4 měsíců občas lahví protřepeme, abychom nezapomněli, že nám extrakt zraje. Po šesti měsících extrakt přefiltrujeme, nejlépe přes kávový papírový filtr a uložíme. Pokud ho nespotřebujeme, vydrží nám i deset let.
Bonus: Z kaviáru a slupek si vyrobíme vanilkový cukr: obsah filtru nevyhazujeme, ale necháme ho dobře odkapat a pak ho smícháme s jemným krystalovým cukrem.  

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |