Doslo k chybe v kodovani.

Pozole (mexická polévka pozole, obr.)

suroviny
kukuřice  1  kg  cacahuazintle
česnek  10  stroužek  oloupaný pokrájený
bobkový list  3  ks  
vepřová krkovice  1500  g  
chile  6  ks  de Árbol
maso vepřové  2  ks  nožičky
oregáno  1  lžíce  sušené
sůl  1  špetka  
oregáno  2  lžička  
cilantro-nať koriandru  1  svazek  
smetana kysaná  400  g  
kmín drcený  1  lžíce  
voda  1.5  l  
vývar hovězí  0.5  l  
cibule  2  ks  
avokado  3  ks  
ředkvičky  1  svazek  
limonky zelené  6  ks  
zelí  1  hlávka  malá
Počet porcí
6


rejstřík
Kotlík
Polévky
odkaz na recept
 není
Pozole je tradiční středoamerická kukuřičná polévka, jejíž původ by bylo možné hledat někde v pátém tisíciletí před Kristem, nebo spíše ještě dříve. Pozole, atole a tortilly, vše z kukuřice, byly potravním základem, na kterém celá středoamerická civilizace stála.
Rozeznáváme dva druhy pozole, jedno je z vepřového masa, druhé z vnitřností, dnes převážně z drštěk. A každé se připravuje ve třech variantách - v barvách mexické vlajky: Pozole Verde - zelené, Pozole Blanco - bílé a Pozole Rojo - červené. Pozole se připravuje ze zralé, suché velké bílé kukuřice cacahuazintle, někdy také zvané elote.
K pozole se podávají samostatně přílohy: 2 cibule, jemně nasekané, 3 avokáda oloupaná a nakrájená na kousky, 1 svazek ředkviček, nakrájených, 6 limetek, pokrájených na dílky, 1 malá hlávka zelí, pokrájená, drcené chile de árbol nebo pequín, mexické oregano sušené, cilantro čerstvě nasekané (svazek), chicharrón (smažené vepřové kůže) na kousky, kukuřičné tortilly smažené (tostadas), kysaná smetana, teplé omáčky dle výběru,
Postup:
Pozole Blanco je základ. Máme li suchou cacahuazintle, namočíme ji se dvěma lžícemi jedlé sody přes noc a občas mícháme. Druhý den ji zbavíme slupek a důkladně několikrát propláchneme a promneme. Česnek oloupeme a nakrájíme, krkovičku na kosti pokrájíme. Do velkého hrnce dáme vodu s vývarem, přidáme kukuřici, česnek, bobkový list a dáme vařit. Když se kukuřice začne jakoby rozvíjet, přidáme maso s kostí a vepřové nožičky. Pokud použijeme kukuřici cacahuazintle z konzervy, přidáme maso hned s kukuřicí. Osolíme, přidáme koření a mírně vaříme až je maso měkké, asi 2 hodiny. Občas zkontrolujeme, zda není třeba doplnit vodu. Před podáváním maso a nožičky zbavíme kostí, pokrájíme a vložíme zpět do polévky.
Pozole podáváme v miskách a na stůl dáme přílohy, které si každý dle libosti do pozole přidává. Doplníme ošatkou horkých vláčných kukuřičných tortil.
Pro Pozole Verde přidáme 500 g pouzder zbavené a omyté miltomate, které jsme pokrájené rozmixovali s opečenou zelenou jalapeño papričkou a odvařením zredukovali na polovinu.
Pro Pozole Rojo přidáme 500 g opečených a oloupaných rajčat, které jsme rozmixovali s 1 rehydratovanou chile pasilla a povařením zredukovali na polovinu.   

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |