Doslo k chybe v kodovani.

Secas de Maíz Dulce (sušená kukuřičná zrna)

suroviny
kukuřičná zrna  1  hrnek  sušená
voda  2  hrnek  studená
med  1  lžíce  
sůl  1  špetka  
pepř celý  0.5  lžička  čerstvě mletý
máslo  1  lžíce  
Počet porcí
4


rejstřík
Kukuřice
Příkrmy jiné
odkaz na recept
 není
Kukuřici sklízíme v mléčné zralosti a vybíráme dobré a nepoškozené klasy.
Klasy vyloupeme z pouzder listenů a zbavíme fousů. Kořen klasu i špičku ponecháme, lépe se pak s klasem manipuluje. Klasy dáme napřed na 5 minut spařit do velkého hrnce s vařící vodou, aby se nám v zrnech srazilo kukuřičné mléko. Pak je ihned vyjmeme a dáme do studené vody, nejlépe s ledem, aby se nám zastavil var. Ochlazené klasy necháme okapat.
Připravíme si ostrý nůž, větší prkénko a nádobu na zrna. Klas uchopíme za kořen, opřeme špičkou o prkénko a nožem seřezáváme zrna z klasu tak, abychom neseřezávali klas nebo neřezali příliš blízko klasu. Máme-li zrna seřezána, obrátíme nůž a tupu stranou z klasu odřeme zbylé mléko a zbytky zrn.
Zrna nejlépe usušíme v troubě přes noc. Troubu zapneme na mírnou teplotu s ventilátorem, zrna rozprostřeme na plech ve vrstvě silné do 2 cm a dáme přes noc sušit, občas promícháme. Ráno plech vyjmeme, zrna promícháme a dáme větrat. Během dne zrna několikrát promícháme. Za dvě až tři noci by měla být zrna důkladně suchá. Zrna během sušení mohou zmenšit svůj objem až na polovinu. Suchá a dobře uzavřená kukuřičná zrna vydrží delší dobu.
Sušená kukuřičná zrna se upravují jako pražená, vařená, pařená, jako mletá nahradí mouku a zahustí pokrm. Jeden z receptů na sladkou kukuřici následuje.
Postup: Sušená kukuřičná namočíme na dvě hodiny do vody, nezcedíme. Pak přidáme sůl, med a pepř a vaříme necelou hodinu.
Dochutíme, přidáme máslo, můžeme přidat vývar, mléko nebo smetanu. Podáváme v polévkových miskách.
Tradiční pokrm, takto se ve Střední Americe připravovala kukuřičná zrna již tisíc let před Kristem.  

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |