Doslo k chybe v kodovani.

Fajitas de Fiesta (slavnostní minutky, obr.), Směs koření na Fajitas

suroviny
olej  5  lžíce  
maso hovězí  1  kg  svíčkové
pepř mletý    -  
limonky zelené  2  ks  šťáva
paprika červená velká  1  ks  
chilipulver, chili powder  1  lžíce  
cibule  3  ks  velké
paprika zelená velká  1  ks  
česnek  3  stroužek  
sůl    -  
tortillas  12  ks  
fajitas koření  4  lžíce  
paprika  1  ks  oranžová velká
Počet porcí
6


rejstřík
Maso hovězí
Minutky
Tacos
odkaz na recept

Arroz Mexicano (mexická rýže), Arroz Chapin (guatemalská rýže)
Frijoles Refritos, Frijoles Volteados (pečené fazole, obr.)
Pico de Gallo (guatemalská a mexická omáčka, obr., video), Pico de Gallo Salvadoreño
Salsa Chile Atitlán (omáčka od jezera Atitlán, obr.)
Tortillas de Maíz (originální recept na kukuřičné tortily, obr., video)
Fajitas:
Ze svíčkové nakrájíme plátky jako na bifteky na prst silné, mírně naklepeme, bohatě posypeme kořením fajitas po obou stranách a prsty koření zapracujeme do masa. Místo koření fajitas můžeme použít chile - tzv. chili powder či chilipulver (pod tímto názvem se v dozičkách prodává směs mleté aromatické mexické chile papričky pasilla a guajillo s glutamanem a sušeným česnekm).
Maso po všech stranách potřeme šťávou z limonku, naložíme do keramické mísy, zalijeme olejem a necháme půl dne, nejlépe přes noc zaležet.
Oloupeme cibuli a pokud chceme, tak i česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek rozdrtíme, očištěnou papriku nakrájíme napříč na proužky.
V pánvi rozpálíme trochu oleje až se z něj kouří a bifteky postupně po obou stranách opečeme. Opečené dáváme na prkénko, kde je nakrájíme na proužky na prst silné.
Pak do pánve přidáme olej, rozpálíme a přidáme papriky a cibuli a osmažíme až papriky měknou a cibule se chystá zlatovět. Přidáme česnek, trochu za stálého míchání osmažíme, přidáme nakrájené maso a všechnu šťávu, kterou na prkénko vypustilo, znovu s paprikami a cibulí opečeme a dochutíme.
Podáváme nejlépe na rozpálených litinových pánvičkách s dřevěnou podložkou. Jako přílohu podáváme stolní omáčky a čerstvé kukuřičné tortilly. To vše i koření fajitas získáte zde. Vhodné jsou i pečené fazole (Frijoles Refritos) a rýže (Arroz).
Fajitas můžeme připravit i z kuřecího nebo krůtího masa (nejlépe z vykostěných celých stehen), nebo z vepřové panenky či z jehněčího.

Směs na Fajitas je ve vhodném poměru smíchané koření:
černý pepř čerstvě hrubě mletý,
drcený kmín nebo comino,
chile chiltepe, costeňo nebo tuxtla, sušené a drcené,
orégano,
sušený česnek,
sušená cibule,
sušená strouhaná kůra z limetek,
hnědý cukr panela,
masová kostka rozdrcená,
mesquite (aromatická mouka z lusků stejnojmenného stromu, druh Prosopis L.),
mořská sůl,
glutasol - kyselý glutaman sodný.
  







<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |