Opečeme a oloupeme papriky (viz heslo). Zalijeme je horkou vodou
a necháme je 20 minut macerovat. Vodu slijeme a použijeme na
podlévání. Na suché pánvi, přikryté a za neustáleho potřásání a
pohybování v ní opečeme celou cibuli, česnek, mexickou skořici canelu, hřebíček,
pepř, mandle, oregano a tymián. Vše dáme do mixeru, přidáme
papriky a rozmixujeme na pyré. Ve velké pánvi rozpálíme olej,
přidáme chile pyré a asi 5 minut osmažíme. Na tálu opečeme
rajčata, oloupeme je, rozmixujeme a přidáme k chile pyré, zmírníme
teplotu a za častého míchání ještě 5 minut povaříme a dáme
stranou. V hluboké pánvi, kotlíku nebo kastrolu rozpálíme olej a
porce masa postupně opečeme lehce dozlatova. Přidáme vodu z paprik
ancho, osolíme a přidáme petrželku. Až se voda začne vařit,
zmírníme var a přikryté táhneme 10 minut. Pak přidáme chile pyré
a mírně vaříme skoro doměkka, je-li třeba, podlijeme. Mezitím si nakrájíme mrkev a tykev na kostky a přidáme k masu a dusíme dalších 10 až 15 minut. Na
másle dozlatova opečeme plátky ananasu a podélně rozpůlený a
na třetiny nakrájený banán, které přidáme chvíli před dokonáním
díla. Podáváme sypané cilantrem, s opečenýma baramborama, nebo s rýží,
opečenými fazolemi a tortilami.
Guatemalský recept. |