Doslo k chybe v kodovani.

Manchamantel (kuře s ovocem a zeleninou, obr.)

suroviny
paprika červená velká  4  ks  (ancho papriky)
cibule  1  ks  
česnek  4  stroužek  
hřebíček  4  ks  celé
vepřová plec  400  g  na 6 kusů
pepř celý  5  zrnka  
tymián  1  lžička  
mandle  5  lžíce  oloupaných
olej  4  lžíce  
rajčata  4  ks  velká
voda  400  ml  nebo dle potřeby
sůl    -  
petrželka - nať  1  lžíce  
tykev  1  ks  neloup. na kostičky
máslo  1  lžíce  
banány  1  ks  
ananas  3  ks  plátky
mrkev  1  ks  
kuře  1  ks  na porce
cilantro-nať koriandru  3  lžíce  sekaného
oregáno  1  lžička  
canela  6  cm  ruličky skořice
Počet porcí
6


rejstřík
Puchero
Zelenina
Kuře
Drůbež
Ovoce
Kotlík
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Opečeme a oloupeme papriky (viz heslo). Zalijeme je horkou vodou a necháme je 20 minut macerovat. Vodu slijeme a použijeme na podlévání.
Na suché pánvi, přikryté a za neustáleho potřásání a pohybování v ní opečeme celou cibuli, česnek, mexickou skořici canelu, hřebíček, pepř, mandle, oregano a tymián. Vše dáme do mixeru, přidáme papriky a rozmixujeme na pyré.
Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme chile pyré a asi 5 minut osmažíme. Na tálu opečeme rajčata, oloupeme je, rozmixujeme a přidáme k chile pyré, zmírníme teplotu a za častého míchání ještě 5 minut povaříme a dáme stranou.
V hluboké pánvi, kotlíku nebo kastrolu rozpálíme olej a porce masa postupně opečeme lehce dozlatova. Přidáme vodu z paprik ancho, osolíme a přidáme petrželku. Až se voda začne vařit, zmírníme var a přikryté táhneme 10 minut. Pak přidáme chile pyré a mírně vaříme skoro doměkka, je-li třeba, podlijeme.
Mezitím si nakrájíme mrkev a tykev na kostky a přidáme k masu a dusíme dalších 10 až 15 minut. Na másle dozlatova opečeme plátky ananasu a podélně rozpůlený a na třetiny nakrájený banán, které přidáme chvíli před dokonáním díla.
Podáváme sypané cilantrem, s opečenýma baramborama, nebo s rýží, opečenými fazolemi a tortilami.
Guatemalský recept.   


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |