Doslo k chybe v kodovani.

Mole Moreno (mole tmavé pleti, obr.)

suroviny
špek  100  g  
cibule  3  ks  velké
česnek  4  stroužek  
čokoláda hořká  3  ks  dílky
chile papričky sušené    -  dle chuti
maso hovězí  900  g  předního šálu
paprika mletá sladká  1  lžíce  
kmín drcený  2  lžička  
med  1  lžíce  
rajčatová šťáva  1  l  
sůl    -  
chilipulver, chili powder  1  lžíce  
kakao práškové  3  lžíce  pravé!!
oregáno  1  lžíce  
Počet porcí
6


rejstřík
Maso hovězí
Náplně
Mole
odkaz na recept

Pico de Gallo (guatemalská a mexická omáčka, obr., video), Pico de Gallo Salvadoreño
Frijoles Refritos, Frijoles Volteados (pečené fazole, obr.)
Toto je recept na jednoduchou přípravu dobrého mole.
Špek nakrájíme na drobné kostičky a v hlubší pánvi na něm osmažíme oloupanou a sekanou cibuli a česnek dozlatova. Pálivé chile papričky de árbol nebo pique utlučeme v hmoždíři, přidáme k cibuli a trochu osmažíme. Přidáme mleté maso a s cibulí prudce opečeme, až ztratí barvu, pak pánev přikryjeme a pomalu dusíme, až se nám maso na dně začne připékat. Pánev na chvíli odstavíme a pak připečené maso rozmícháme do masa. Takto necháme maso bez podlévání několikrát připéct. Pak přidáme sladkou papriku, kmín, oregano, kakao, čokoládu a med a trochu s masem osmažíme. Přidáme rajskou šťávu, osolíme a v troubě přikryté pomalu za občasného míchání dusíme asi 1 hod. až získáme kyprou hmotu. Nejlépe se to dělá v mikrovlnce.
Hotové na talíři poprášíme aromatickým chile (Chili-Pulver nebo powder) a podáváme posypané nahrubo strouhaným balkánským sýrem s fazolemi, tortilami a omáčkami.
Můžeme použít jako náplň do tacos, tykví, enchilad a pod.
Správné mole by mělo obsahovat alespoň tři různé druhy paprik. Většinou se používají ancho, mulato a pasilla, nebo pasilla, guajillo a chipotle. Všechny už se u nás dostanou. Informaci o tom, kde můžete získat suroviny a pomůcky, naleznete zde.  


<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |