Doslo k chybe v kodovani.

Baq Ti Xcacau (maso v čokoládě)

suroviny
maso vepřové  6  ks  kotlet
limonky zelené  1  ks  nebo
citron  1  ks  
olej    -  
sádlo  2  lžíce  
cibule  3  ks  
česnek  2  stroužek  
vývar  1  hrnek  
nové koření  2  zrnko  tlučená
čokoláda hořká  50  g  
paprika pálivá sušená  3  ks  malé
med  1  lžíce  
epazote  6  lžička  čerstvé sekané
Počet porcí
6


rejstřík
Minutky
Maso vepřové
Grilovaná jídla
odkaz na recept
 není
Kotlety nařízneme, naklepeme, zakápneme limonkem nebo citronem, potřeme olejem a necháme půl dne v chladu uležet.
Mezitím připravíme Salsu de Xcacau: v hlubší pánvi na sádle osmahneme strouhanou cibuli s česnekem dozlatova, přidáme drcené papriky, nové koření, čokoládu, med, na kraji plotny rozpustíme, zalijeme vývarem, osolíme a povaříme do vhodné hustoty.
Naložené kotlety osolíme a po obou stranách opečeme na grilu. Na talíři je přelijeme hotovou horkou salsou a posypeme čerstvým epazote.
Název je ve staromayštině ze 16. století, kdy tehdy nově příchozí Španělé přepisovali mayský výraz pro maso jako "baq", dnes se v mayštině yucateco píše jako "bak".  

<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |