Doslo k chybe v kodovani.

Mole de Guajolote (krocaní mole, obr.)

suroviny
krocan, krůta  4  kg  mladého
voda  4  l  
česnek  5  stroužek  
cibule  1  ks  velká
sůl    -  
olej  3  lžíce  
Mole (omáčka)    -  :
paprika sušená  2  ks  guajillo
paprika sušená  4  ks  pasilla
paprika sušená  3  ks  ancho
paprika pálivá čerstvá  200  g  
paprika kapie  100  g  
paprika černá  320  g  
paprika pálivá čerstvá malá  8  ks  
rajčata  750  g  oloupaných
česnek  10  stroužek  
mandle  150  g  oloupaných
arašidy  100  g  oloupaných
hřebíček  3  ks  
pepř celý  5  zrnka  
anýz  0.5  lžička  drceného
rozinky  100  g  
špek  300  g  
čokoláda hořká  100  g  
med  3  lžíce  
sezamová semínka  60  g  pražených
kakao práškové  3  lžíce  pravé!
canela  4  cm  ruličky skořice
Počet porcí
12


rejstřík
Drůbež
Maso
Krocan
Mole
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Jak rehydratovat papričky, obr., video
Pico de Gallo (guatemalská a mexická omáčka, obr., video), Pico de Gallo Salvadoreño
Maso: Do velkého kotlíku nebo hrnce dáme na porce rozděleného krocana, vodu, česnek, cibuli, osolíme a vaříme, až je krocan měkký. Pak slijeme a vývar uchováme.
Mole (omáčka): V Mexiku používají na toto mole sušené chile ancho, guajillo, pasilla, které se u nás už dostanou. Pokud je zrovna nebudete mít, můžete je nahradit našimi čerstvými paprikami pálivými (t. zv. slovenské), kapiemi, které se paprikám pasillas mohou rovnat barvivem ale nikoliv chutí a vůní, a paprikami černými holandskými. Použijte buď mexické sušené papričky rehydratované, nebo naše čerstvé papriky oloupané (viz odkazy). Papriky opečeme a oloupeme, očistíme, na oleji zlehka opečeme, dáme do mísy, zalijeme vařící vodou a necháme půl hodiny stát. Potom zcedíme a dáme do mixeru spolu s oloupanými rajčaty. Na tomtéž oleji osmahneme drobně sekanou cibuli a česnek a přidáme do mixeru. Do oleje přidáme mandle, 5 minut osmahneme, přidáme oříšky, hřebíček, pepř, mexickou skořici canelu, anýz a osmahneme další 3 minuty. Dáme do mixeru, přidáme rozinky a všechno rozmixujeme. V hluboké pánvi vysmahneme drobně krájený špek, přidáme obsah mixeru a za stálého míchání prudce osmahneme 5 min. Přidáme čokoládu, kakao, med a když nám to začne bublat, přidáme 4 hrnky vývaru z krocana, zamícháme, přikryjeme a na mírném ohni za občasného míchání táhneme dalších 20 min. Osolíme, dochutíme, zahustíme vařením nebo naředíme vývarem do požadované hustoty.
Přidáme porce krocana a ještě asi 10 min. prohřejeme. Zatím si v pánvi pod pokličkou opražíme sezamová semínka. Podáváme na míse horké, sypané sezamovými semínky, s horkými vláčnými kukuřičnými tortillami, fazolemi, rýží, nebo chlebem a různými omáčkami. Můžeme doplnit miskami čerstvé zeleniny: - drobně sekaná oloupaná rajčata s cilantrem (zeleným koriandrem) - sekaná zelená cibulka se sekanými ředkvičkami - sekaná oloupaná zelená paprika s plátky limonku. Variacím takto připravené čerstvé zeleniny se meze nekladou.

Takhle se mole v Mexiku připravuje jistě déle než dva a půl tisíce let. Dnes se této úpravě s paprikami ancho, guajillo, pasilla a s čokoládou nebo kakaem v různých variantách říká Mole Poblano (z Puebly - sypané opraženým sezamem), Mole Oaxaqueño (z Oaxaky s bobkovým listem, tymiánem, novým kořením) nebo Mole Negro (černé mole s paprikami chilhuacle a mulato a listy avokáda).  



<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |