Doslo k chybe v kodovani.

Molcajete (omáčka molkachete, obr.), Salsa Casera (domácí omáčka)

suroviny
cibule  1  ks  
rajčata  2  ks  oloupaná
papričky jalapeňo  1  ks  nakládaná
limonky zelené  1  ks  šťáva
sůl    -  
ocet vinný    -  
voda    -  
cilantro-nať koriandru  2  lžíce  
olej    -  
česnek  1  stroužek  oloupaný
papričky serrano  1  ks  nakládaná
tabasco    -  
Počet porcí
4


rejstřík
Omáčky
Salsa
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Corundas (taštičky kukuřičného těsta, obr.)
Pico de Gallo (guatemalská a mexická omáčka, obr., video), Pico de Gallo Salvadoreño
Molcajete (čti "molkachete"):
Cibuli nasekáme nadrobno, rajčata rozpůlíme a na struhadle nastrouháme, slupku vyhodíme nebo uschováme na Corundas, přidáme drobně sekané papričky jalapeňo, opečený, oloupaný a utřený česnek, osolíme, zakápneme šťávou z limonku nebo octem a zředíme malinko vodou. Přidáme sekané cilantro, zakápneme olejem, promícháme, dáme do misky a podáváme studené, jako čerstvě připravenou základní stolní mexickou omáčku ke všem jídlům.
Molcajete se nazývá ta hrubá miska ze sopečného tufu, co je na obrázku, ve které se suroviny připravují a tloukem krásně zpracují, odtud má omáčka své jméno.
Salsa Casera:
Postupujeme jako u Molcajete, jen rajčata neoloupeme a nakrájíme je na malé kousky, místo papričky jalapeňo použijeme napříč na kolečka krájenou papričku serrano (která je tužší), vynecháme česnek a olej a přidáme o něco více vody. Místo šťávy z limonku můžeme použít ocet a nemáme-li serrano, použijeme tabasco.
Variace na tyto omáčky je Pico de Gallo.
Olejem a okyselením velice šetříme, nakládané jalapeňos jsou již kyselé. Nemáme-li nakládané papričky a chceme použít čerstvé, tak je vždy předem opečeme a oloupeme.   






<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |