Chobotničky nebo sepie očistíme, vyndáme zobáky, ze sepií nakrájíme kroužky, a dáme vařit do nálevu.
Nálev: Do vody dáme ocet, kořenovou zeleninu a koření, osolíme a uvedeme do varu.
Chobotničky dáme na olej do hlubší pánve, přidáme vařící nálev, zprudka 2 minuty zavaříme a pak necháme 20 minut nebo déle táhnout, až změknou. Pak je vyjmeme a vložíme do studené vody, nálev uschováme. Chobotničky očistíme a omyjeme povlak. Nálev vychladíme.
Připravíme si marinádu z 1 dílu studeného nálevu a 1 dílu bílého vína. Vložíme chobotničky a necháme v lednici marinovat 2 až 4 dny. Každý den kontrolujeme a promícháme. Pak chobotničky zcedíme, necháme okapat, a podáváme na listu hlávkového salátu s plátky avokáda, dílky limonku, proužky bílé cibule a pečené a oloupané papriky. Doplníme různými stolními omáčkami (Salsa Habanero, Salsa Mocha, Salsa Picante).
Takto připravené chobotničky nebo sepie můžeme obalit v trojobalu z kukuřičného škrobu, vejce a hrubé kukuřičné mouky a podávat je horké smažené s česnekovou majonézou Ajilimójili.
Zapíjíme long drinkem z kořalky Carabanchel nebo Xtabentún a ledové pramenité vody půl na půl. |