Doslo k chybe v kodovani.

Chile con Carne (americké Chili con Carne nebo Carne con Chile, paprika s masem - praděd gulášů, obr.)

suroviny
špek  100  g  
cibule  3  ks  velké
česnek  4  stroužek  
chile papričky sušené    -  dle chuti
maso hovězí  700  g  předního libovějšího
rajčatová šťáva  300  ml  
kmín drcený  1  lžička  
sůl    -  
fazole červené v konzervě  800  g  
chilipulver, chili powder  1  lžíce  
sýr čedar  100  g  strouhaného
paprika zelená špičatá  600  g  slovenská opečená
oregáno  1  lžíce  
Počet porcí
6


rejstřík
Maso hovězí
Kotlík
Fazole
Náplně
Puchero
odkaz na recept

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video
Chile con Carne Var. 2 y 3 (paprika s masem var. 2 a 3, obr.)
Slovenské pálivé papriky opečme na tálu a oloupeme (viz odkaz Jak oloupat papriky a rajčata). Špek nakrájíme na drobné kostičky a v hlubší pánvi na něm osmažíme oloupanou a sekanou cibuli a česnek dozlatova. Pálivé chile papričky utlučeme v hmoždíři, přidáme k cibuli s paprikou a trochu osmažíme. Přidáme mleté maso a s cibulí prudce opečeme, až ztratí barvu, pak pánev přikryjeme a pomalu dusíme, až se nám maso na dně začne připékat. Pánev na chvíli odstavíme a pak připečené maso rozmícháme do masa. Takto necháme maso bez podlévání několikrát připéct. Pak přidáme sekané oloupané papriky a přesmažíme je, přidáme rajčatovou šťávu, sůl, kmín, oregano, všechen nálev z fazolí a podusíme. (Tuto masovou směs můžeme použít jako náplň pro enchiladas, tacos, burritos a ostatní mexické pokrmy, využívající náplní.) Do hotového masa přidáme fazole, za občasného míchání prohřejeme, dochutíme, dosolíme a na talíři ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s tortillami nebo chlebem.

Chile con Carne je vlastně jídlo Tex-Mex kuchyně a s Mexikem má společný jen původ, v Mexiku mimo sever země se s ním skoro nesetkáte. Již před Kolumbem Indiáni Střední Ameriky si připravovali svoje sváteční jídlo chilmulli (to je v nahuatštině a znamená to paprikovou omáčku), které pak postupně metamorfovalo do dnešního texaského Chile con Carne (i ti Texasani většinou používají nahuacký výraz pro papriku - chile, termín chili se používá pro hotový pokrm, výraz chilli používají spíše Angličané).
Americké společnosti ICS (International Chili Society) a CASI (Chili Appreciation Society International), organizující soutěže ve vaření CHILI STEW ale nepřipouštějí použití fazolí a římského kmínu comino. Knihovník a kronikář ze Santa Fé Orlando Romero, zdůrazňující, že jeho předkové vařili a připravovali chile a jídla z paprik po více než čtyřista let dokonce prohlašuje, že přidání římského kmínu comino činí chile con carne nepoživatelným. Sporné zůstává dokonce i použití oregana a rajčat.
Soutěže ve vaření chili jsou opravdu impozantní, v roce 1992 navzájem soutěžilo 14 732 kuchařů a vyhrála Cindy Reed z Houstonu na obrázku vpravo. Pro uklidnění sděluji, že jen hovězí bylo maso, ostatní suroviny byly práškové a granulované, recept zde. V každoročním listopadovém klání v Terlingua v Texasu soutěží kolem 300 kuchařů o cenu 25.000,- U.S. dollarů. Soutěží se zúčastňuje až 700 000 lidí, ať již jako diváci, ochutnávači či kuchaři.   







<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |