Chilaquiles je jídlo chudých, obvykle se připravuje ze zbylých tortil, které touto úpravou ztratí svoji křehkost a zvláční.
Toto jídlo lze připravit jen z měkkých kukuřičných tortil, z moučných to je paskvil.
Tortily nakrájíme na proužky nebo nalámeme na kousky a dáme je do horkého oleje osmažit dokřehka, vyjmeme a dáme stranou. Pak část cibule nasekáme a osmažíme, přidáme oloupané papriky (viz "Jak oloupat papriky"), omáčku Salsa de Chile Rojo (viz recept), rozšlehaná a osolená vejce a jakmile se vejce trochu srazí, přidáme tortilly, zamícháme a necháme je nasáknout.
Dáme na misku, ozdobíme kroužky cibule, přelijeme kysanou smetanou a ozdobíme strouhaným sýrem.
Hotové chilaquiles také můžeme jen posypat sýrem a dát pod gril zapéct, a teprve pak ozdobit cibulí a smetanou.
Torlilly můžeme nahradit 2 hrnky corn flakes, které již nesmažíme, ale hned dáváme dalši suroviny. |