Doslo k chybe v kodovani.

Jak oloupat papriky a rajčata, obr., video

suroviny
paprika    -  
rajčata    -  
Počet porcí
1


rejstřík
Rajčata
Papriky
odkaz na recept
 není
Papriky:
Papriky opečeme nasucho na xamach nebo comalu (plotně nebo tálu) nebo na grilu, až je slupka hnědá až černá, naskakují puchýře, paprika nádherně voní a tím, že si sama vytvořila vlastní Papinův hrnec, změkla. Takto po všech stranách opečené papriky dáme do studeného hrnce, přikryjeme, necháme zapařit, a když jsou vlažné, nožem jim svlékneme slupku, po straně podélně nařízneme, vyřízneme semenník a očistíme.
Rajčata:
Rajčata opečeme krátce nasucho na comalu nebo pod grilem po všech stranách a hned je loupeme. Takhle získají aroma a lahodnou mírnou kyselost. Nebo je vhodíme do vařící vody, necháme přejít var, po chvíli vyjmeme a oloupeme.
Na video jedné z amerických verzí loupání paprik se můžete podívat zde.
Pro netrpělivé: rozkrojte rajčata napůl, vezměte hrubé struhadlo a ostrouhejte, až vám zůstane v ruce jen slupka.

Na obrázku vpravo jsou papriky guaque, často používané v Guatemale, jsou žluté až červené, pálivost 3 až 5.
Na prvním obrázku dole jsou čerstvé papriky (v závorce je stupeň pálivosti z 1 až 9): habanero (9) dvě horní vlevo, jalapeňo (5) dolní vlevo, poblano (2-3) uprostřed, serrano (5) malé nahoře vpravo, pimento (1) dole vpravo. Porovnejte s ohodnocením pálivosti maďarských papriček cseresnye (1-3) - ano, tak hodnotí Mexičané a Američané z Texasu a Nového Mexika pálivost těchto papriček.
Na druhém obrázku jsou čerstvé papriky: chilaca (2-3) velká vlevo až 23 cm dlouhá, tabasco (8) vpravo nahoře, güero (4-6) vpravo uprostřed, tepín (7) vpravo dole.
Na třetím obrázku jsou paprikové plantáže. Mají jednotlivé odrůdy přikryté mušelínem, aby nedošlo k opylení jinou odrůdou a tím ke znehodnocení původní odrůdy.
Na čtvrtém obrázku je pečení paprik ve velkém. Papriky jsou v otáčivém koši z pletiva, pod tím plynové hořáky.  









<< zpět

domů  | info  | jazyky  | kalendáře  | kuchyně  | nezbytnosti  | šumava  | fórum a diskuze  | fotogalerie |
mapy  | odkazy - links  | statistiky  | kontakt - emajl  |