Maso:
Maso nakrájíme na kousky asi 7x5 cm a dáme do většího hrnce s
celou cibulí a česnekem, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit,
až je maso měkké. Pak zcedíme, maso dáme na teplé místo a
vývar uschováme.
Mole (omáčka):
Všechny papriky (část by měla být červené ancho) opečeme nasucho na tálu a opečené je dáme
macerovat do trošky horké vody (aby byly skoro potopeny - vodu
pak můžeme použít do mole). Na tálu opečeme oloupanou cibuli,
česnek, nové koření, pepř, i oregano. Vše s macerovanými a
oloupanými paprikami dáme do mixeru, přidáme asi 150 ml buď
vývaru nebo macerátu, rozmixujeme a dáme stranou. Opečeme
rajčata, oloupeme a rozmixujeme. V hluboké pánvi rozpálíme
sádlo, přidáme rozmixovanou paprikovou směs a osmažíme asi 5
minut. Přidáme rajčata a mírně vaříme dalších asi 15 minut.
V mixeru rozmixujeme hrozinky, pražené mandle, oloupaný banán
a asi 150 g pražených sezamových semínek (nejlépe se praží v
přikryté pánvi, jinak vyskakují) s 1/4 l vývaru nebo macerátu,
přidáme do omáčky a za stálého míchání povaříme dalších 15
minut. Přidáme 1/2 až 3/4 l vývaru, až docílíme konsistenci
hustší polévky. Přidáme med, dochutíme, vložíme na větší kostky
nakrájené oloupané brambory a necháme prohřát. Podáváme
posypané zbylými sezamovými semínky, s horkými tortillami, nebo
chlebem. Do mole můžeme přidat ovařenou mrkev nebo tykev,
nebo obojí. |